Catering co wybrać?

Dlaczego catering i dieta pudełkowa zyskuje na popularności?
Kiedy w latach dwudziestych przeszłego wieku J.Willard Marriott uruchomił własny osobisty sklepik z kawusią i gorącymi sandwiczami, nawet nie myślał o tym, iż jest to zalążek cateringu, który zezwoli mu na uformowanie w przyszłości jednej z najpoprawniej kwitnących na świecie sieci hotelowych. Pomysł na catering powstał z obserwacji, iż jego klienci spiesząc się, w znacznej większości zabierają kupione kanapki ze sobą. Okazało się, iż kanapki 'na wynos’ zezwoliły mu się w krótkim czasie na tyle inkrustować, iż swoją propozycję rozszerzył na linie lotnicze, w których serwowano pasażerom zakąski w trakcie lotu.

Stąd dzisiaj, większość linii lotniczych prowadzi na pokładzie catering. W późniejszym czasie powstały tysiące firm cateringowych, jakie obsługiwały konsumentów w miejscach i sytuacjach, zgodnie z życzeniem. Najwięcej imprez cateringowych organizowanych jest na zlecenie firm, jednak coraz więcej ludzi prywatnych korzysta we własnych domach z cateringowych ofert. Wystawne, rodzinne przyjęcia organizowane są nie tylko w restauracjach, jakkolwiek w prywatnych posiadłościach, ogrodach, w plenerze. Wszystko zaczyna się od spotkania z kontrahentem oraz ustalenia konwencji usługi gastronomicznej. Niesłychanie ważny jest typ imprezy, albowiem usługi gastronomiczne różnią się od siebie, w zależności od okazji. Inaczej będzie wyglądać przyjęcie komunijne, wesele, urodziny, familijne spotkanie, kolacja w ogrodzie, uroczystość biesiadna, uroczysty bankiet, czy uroczystość przy szwedzkim stole. Jest pełna masa elementów, jakie formułują przebieg oraz konwencję imprezy, potrzebne jest w takim razie dopracowanie oraz przedyskutowanie wszystkich detali przedsięwzięcia gastronomicznego – catring kraków.

Zatem cateringjest usługą żywieniową, właśnie dlatego musi być ustalony oraz przeprowadzony na najwyższym poziomie. Nie polega to tylko na przewiezieniu naczyń i jedzenia z restauracji w określone miejsce. Dzisiejszy catering to także dobór właściwej oprawy, dekoracji do charakteru i miejsca imprezy. Stosowna aranżacja miejsca, dobór dań, stylistyka, sposób serwowania, trafna ilość obsługi, to nadrzędne dla cateringu sprawy. Aby kontrahenci byli usatysfakcjonowani, wszystko musi przebiegać sprawnie, bezbłędnie, zarówno w przygotowaniu, przebiegu uroczystości, jak i sprzątaniu po jej zakończeniu. Jeżeli jakaś jednostka gospodarcza cateringowa reklamuje się, że jest w stanie zrobić wszystko, uskutecznić jakąkolwiek imprezę gastronomiczną, nie za nadzwyczaj wolno w to wierzyć. Jeśli ktoś mówi, że potrafi zrobić wszystko, to oznacza, że umie nie dużo.

Mały pub, punkt, sprzedający kanapki, racuchy, może prowadzić catering, jednak powinien pozostać przy reklamie oraz sprzedaży swojego menu, albowiem to robi najlepiej i ma do tego możliwości. Kolosalna restauracja hotelowa jest w stanie zagwarantować catering znacznie bardziej wystawny, dla dużej ilości osób, bowiem ma możliwość przygotowania najbardziej wymyślnych dań w swojej kuchni. Czy drobny kanapkowy bar zorganizuje catering dla kolosalnej ilości osób, nie mając wystarczającego zaplecza? Będzie musiał wypożyczyć kuchnię w innym lokalu, albo zamówić tam po prostu potrawy. Catering, to nie wyłącznie produkcja gastronomiczna. To również porcelana stołowa, sztućce, obrusy, dekoracje, chłodnie i lodówki do przechowywania przygotowanych dań. To również samochody chłodnie do transportu produkcji oraz oprzyrządowania na miejsce imprezy. Warto o tym pamiętać, zlecając firmie przygotowanie cateringu, oraz należy sprawić, czym jednostka gospodarcza dysponuje. W innym wypadku, imprezę zlecimy pośrednikowi, a nie firmie cateringowej – catering wrocław.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.